Další z receptů, který pro vás vás připravila herečka a milovnice vína Markéta Hrubešová. Markéta k jídlu vybrala Frankovku a Dornfelder
Co budeme potřebovat
600 g daňčí svíčkové, 8 velkých brambor, 2 kusy pak choi, 1 dl smetany, 1 dl mléka, asi 4 lžíce másla, sůl, rozmarýn, tymián, mletý muškátový oříšek, estragon, olivový olej
Postup
- Nejdříve si připravte gratinované brambory. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky.
- Malý pekáček vymažte máslem.
- Plátky brambor klaďte vedle sebe, osolte a posypejte muškátovým oříškem. Opakujte. Druhou vrstvu osolte a posypejte estragonem. Pokračujte dokud nespotřebujete všechny brambory.
- Smíchejte mléko a smetanu a nalijte opatrně na brambory. Poklaďte oříšky másla.
- Na pekáček dejte alobal a pečte v horké troubě při 180°C asi 30 min.
- Alobal sundejte a pečte ještě asi 10 minut nebo dozlatova.
- Svíčkovou očistěte a pokapejte olivovým olejem. Přidejte rozmarýn a tymián a nechte chvíli marinovat v pokojové teplotě. Pak svíčkovou osolte ze všech stran.
- Rozpalte pánev, přidejte trochu oleje a restujte ze všech stran cca 1-2 minuty.
- Opečené maso dejte do pekáčku, přikryjte alobalem vložte do teplé trouby cca 120 °C. Nechte odpočinout asi 5 minut.
- Pak choi důkladně omyjte (hlavně mezi lístky).
- Rozpulte ho a opatrně vykrojte košťál. Neměl by se vám rozpadnout, tak krájejte opravdu pečlivě.
- Dejte ho řeznou stranou na pánev s rozpuštěným máslem, lehce osolte. Restujte asi 4 min.
- Maso rozkrojte na porce a servírujte s gratinem a opečeným pak choi.
A co k tomu?
Markétu můžete sledovat na Instagramu, Facebooku, nebo na jejich oficiálních stránkách marketahrubesova.com